Ce este homeopatia?

Homeopatia este o practică medicală alternativă, bazată pe administrarea în doze foarte mici a unor substanțe care, administrate în doze mari, ar provoca simptomele afecțiunii tratate. Acest lucru înseamnă că homeopatia este diferită de medicină convențională, însă propune tratamente complementare acesteia.

Bazele homeopatiei au fost puse de dr. Samuel Hahnemann la sfârșitul sec. al XVIII-lea, în Germania, homeopatia devenind o practică des utilizată în multe țări europene.

Cum funcționează?

Ca în cazul oricărui tip de tratament medical specializat, homeopatia funcționează doar în urma unui set de investigații și se adaptează nevoilor fiecărui pacient, în funcție de afecțiunile de care suferă, stilul de viață, vârstă, etc. Practic, se bazează pe predispoziția organismului de a se vindeca singur.

Unul dintre principiile de bază ale homeopatiei este faptul că o substanță care provoacă anumite simptome unei persoane, administrată într-o doză atent prescrisă de medic, poate ajuta la eliminarea respectivelor simptome.

Un alt principiu al practicilor homeopatice este gradul de diluare a substanței. Concret, medicul prescrie dozajul potrivit de substanță în funcție de particularitățile și afecțiunea fiecărui pacient.

De asemenea, medicul homeopat supraveghează pacienții pe toată durata tratamentului.

Vino la o consultație
Procedură hidroterapie colon

Când se utilizează tratament homeopat?

Homeopatia este utilizată pentru o gamă extrem de largă de probleme de sănătate. Printre cele mai frecvente afecțiuni care pot fi tratate homeopat sunt:

  • migrene, sindromul de oboseală cronică, depresia, stresul și anxietatea;
  • afecțiuni ale căilor respiratorii, astm și alergii manifestate la nivelul căilor aeriene; 
  • alergii alimentare;
  • dermatite (alergii cutanate);
  • artrită;
  • hipertensiune arterială;
  • afecțiuni ale glandei tiroide

De asemenea, tratamentele homeopate s-au dovedit eficiente și în cazul afecțiunilor mai ușoare, precum: vânătăi, zgârieturi, dureri de dinți, amețeli, tuse sau răceală.

Cât de sigur este tratamentul homeopat?

Remediile homeopatice sunt în general sigure, iar riscul apariției unui efect secundar advers grav rezultat din administrarea acestora este considerat a fi foarte mic.

Tratamentele homeopatice sunt în general bine tolerate de organism, deși au fost raportate și reacții alergice (cum ar fi erupții cutanate), iar din acest motiv se recomandă buna colaborare cu medicul homeopat pe toată durata tratamentului.

Uneori, remediile homeopate pot conține substanțe care pot interfera cu acțiunea altor medicamente, de aceea este necesar să comunici medicului homeopat toate detaliile legate de afecțiunile de care suferi și de tratamentele pe care le iei.

Cu toate acestea, nu îți recomandăm să eviți proceduri precum vaccinarea împotriva maladiilor virale, în favoarea unui tratament homeopat.